sunnuntaina, maaliskuuta 02, 2008

Konfutse kunniaan

Konfutse (685 - 758) on palannut Kiinassa kunniaan. Pohjois-Kiinan tasangon itäosassa sijaitsevaan Shandongin (suom. vuorista itään) provinssiin rakennetaan kokonainen kulttuurikaupunki, jonka laajuudeksi on kerrottu 300 neliökilometriä. Kaupunki pyhitetään sekä kiinalaisen kulttuurin saavutuksille ja merkkihenkilöille, joista keskeisimmäksi nousee Konfutse, joka oli kotoisin Shandongin alueelta. Shandong on nykyisen Kiinan rikkaimpia alueita.

Vielä kulttuurivallankumouksen aikaan yli 2500 vuotta sitten elänyt filosofi oli enemmän kulttuuri-imperialismin edustaja kuin sellainen rauhoittava hahmo, jonka nyky-Kiinan johto hänessä näkee. Alueelle on jo päätetty rakentaa suuri muistorakennus Konfutselle ja monia monumentteja muille historian merkkihenkilöille. Tarkempi suunnitelma on luvassa ensi viikolla. Jättimäisen rakennustyön on suunniteltu alkavan vuonna 2010.

Asiaa ajaa Jiangsun provinssista syntyisin oleva, nykyisin Pekingissä toimiva poliitikko Xu Jialu, jolla on ollut merkittäviä asemia Kiinan parlamentissa eli kansankongressissa. Ennen poliitikkouraansa hän on toiminut Kiinan kirjallisuuden professorina Beijingin yliopistossa ja tunnustettu klassisen kiinan auktoriteetti. Hän on ollut myös Kiinan standardikielen kehittämisen keskeinen hahmo jo 1990-luvulta lähtien.

Kulttuuriasioiden spesialistina Xu Jialu on saanut keskeisen roolin myös Pekingin olympialaisten taustavoimana. Hänet tunnetaan myös uusien tekijänoikeuksien kiinalaisena spesialistina.

1 kommentti:

Imad kirjoitti...

Kiina sinänsä on aina ollut kautta aikoja mielenkiintoinen maa. Kulttuurillisesti, historiallisesti sekä strateeginen alue, jossa sijaitsee on antanut maalle oman profiilinsa. Kaikista mitä kuullaan ja luetaan kiinan historiasta ja tämän hetken järjestelmästä herätä aina lisää mielenkiintoa sen kohtaan. On todella hienoa nähdä ja lukea että 2500 vuotta sitten eläneestä hahmosta on jälleen herännyt mielenkiintoa ja korkeassa asemassa olevat henkilöt ovat ajamassa asiaan. Toisaalta se on hyvin luonnollista että omasta rikkaasta historiasta tehdään muisti merkkiä ja muistetaan kansa ja muuta maailma Kiinan historian syvyydestä, laajuudesta ja sen merkityksestä koko maailman rakenteesta.