lauantaina, lokakuuta 01, 2005

Kotimaisen blogiskenen kuulumisia

Suomalaiset blogit ovat listattuina Blogilistalle. Sen hakemistosta historia-luokalla haettuna löytyy tällä hetkellä tämä blogi mukaanlukien 20 historiaan liittyvää blogia.

Memoria volatilis on niistä kunnianhimoisin, kirjoittaja kulkee mieluusti keski- ja vanhan ajan ympyröissä journalistisella sujuvuudella ja historiallisella pätevyydellä. Hänen sivuiltaan löytyy myös runsaasti löytöjä, linkkejä toisiin historiasivuistoihin ja historiablogeihin. Tämä blogi menestyisi englanniksi toteutettuna maailmallakin.

Huomiota ansaitsee myös tamperelainen Mette Söderman, jonka blogin nimi on Mette miettii. Se pitää sisällään sujuvasti kirjoitettuja pieniä historiallisia tarinoita ja kolumneja kiintoisista aiheista. Voiko eläkepäiviä paremmin viettää kuin populaarihistoriaa maukkaasti tarjoillen!

Jura Jukola yhdistää blogissaan historian, taiteen ja runouden tavalla, joka kertoo myös henkilökohtaisesta innostuksesta teemaan. Itse hän luonnehtii blogiaan seuraavasti:

"Olen säilyttäjä: rakennan uutta ja korjaan särkynyttä. Jotkut luulevat olevansa kapinallisia rikkomalla, repimällä ja raastamalla jo luotua, mutta mitä he itse kykenevät luomaan tuhoamansa tilalle? Hahmotan maailmaa menneisyyden kautta, sillä historia peilaa nykyisyyttä ja tulevaisuuttakin. Taiteet auttavat ymmärtämään olemisen arvoitusta: ihailen antiikin rikki lyötyjä marmoriveistoksia ja historian katkaisemia pylväitä, renessanssin häikäisevää kirkkautta ja uuden ajan elinvoimaa, manierismin kiertyneitä raajoja ja vääristyneitä mittasuhteita, barokin hämyisää kellarivaloa ja solisevia suihkukaivoja, romantiikan kaukokaipuuta ja tunteiden aaltoilua sekä symbolismin suljettuja silmiä ja sisään kääntyneitä katseita. Löydän innoitukseni saapasmaasta: Rooma, Firenze ja Venetsia ovat ikuisia kaupunkejani - mutta juureni pysyvät Suomessa. Olen epäpoliittisesti korrekti, mutta poliittisesti epäkorrekti: syyllistyn usein tietoisiin kärjistyksiin ja karkeisiin yleistyksiin ärsyttääkseni ihmisiä ajattelemaan."

Palaamme tuonnempana muihinkin historiablogeihin koti- ja ulkomailla.

Tällä kertaa riittänee, kun lisäämme tähän blogien ulkopuolelta tärkeimmän suomalaisen historiasivuston: Agricola - Historian tietoverkko on tutustumisen arvoinen kaikille historiasta kiinnostuneille.

- Sedis

Ei kommentteja: