keskiviikkona, lokakuuta 12, 2005

Totuuskomissioista

Etelä-Afrikka taisi olla aikoinaan ensimmäinen valtio, joka ratkoi historiatermein ilmaistuna menneisyydenhallintaongelmiaan perustamalla totuuskomission. Näihin asioihin viittasi taannoin myös professori Sirkka Ahonen, jonka HAik-artikkelia Historian tuomioista aikoinaan laajalti referoin.

Suomessa ei totuuskomissiota ole ollut, vaikka Sotasurmaprojektia sellaiseksi aina joskus nimitettiinkin. Joitakin huonosti perusteltuja poliittisia aloitteita suomalaisiksi totuuskomissioiksi on aina silloin tällöin tehty, mutta ne eivät ole millään tavoin olleet verrattavissa maailmalla toimiviin totuuskomissioihin. Siksipä nämä poliittiset aloitteet - Vihreiden presidenttiehdokas Heidi Hautala ehdotti tutkittavaksi suomettumista - on nähtävä enemmänkin poliittiseksi retoriikaksi.

Totuuskomissio on elin, joka tutkii ja raportoi ihmisoikeusväärinkäytöksistä joko jonakin tiettynä aikana tietyssä maassa tai tietyn konfliktin yhteydessä. Totuuskomissiot sallivat uhrien, heidän sukulaistensa ja tutkittavien tekojen suorittajien antaa todistuksia ihmisoikeusväärinkäytöksistä tarjoamalla heille virallisen forumin. Useimmissa tapauksissa totuuskomissioilta vaaditaan myös suosituksia, joiden avulla estetään sellaisten väärinkäytöksien tapahtuminen tulevaisuudessa. Ne luodaan, vartustetaan auktoriteetilla ja rahoitetaan sekä hallitusten tai kansainvälisten organisaatioiden avulla, yhdessä tai erikseen.

Yhdysvaltain Rauhankomitea pitää yllä totuuskomissioiden digitaalista arkistoa. Sieltä löytyvät linkit 24 totuuskomissioon maailmalla: Argentinaan, Boliviaan, Tsadiin, Chileen, Itä-Timoriin, Ecuadorin, El Salvadoriin, Saksaan, Ghanaan, Guatemalaan, Haitiin, Nepaliin, Nigeriaan, Panamaan Peruun, Filippiineille, Serbia ja Montenegroon (entinen Jugoslavia), Sierra Leoneen, Etelä-Afrikkaan, Etelä-Koreaan, Sri Lankaan, Ugandaan, Uruguayhin ja Zimbabween.

Vastaavia epävirallisia organisaatioita on kehitelty muuallekin, esimerkiksi Virtual Truth Commission Yhdysvaltoissa. Truthcommission.org on järjestö, joka pyrkii antamaan ohjeita niille, jotka haluavat totuuskomission perustaa.

Suomessakin toimii Totuuskomissioyhdistys. Sen "tarkoituksena on toimia perus- ja ihmisoikeuksien noudattamisen puolestapuhujana Suomessa sekä kansainvälisten ihmisoikeuksien suomalaisena yhdistyksenä".

Maailmalla tunnetuin suomalainen aloite on varmaankin presidentti Martti Ahtisaaren esitys rasismin vastaisen maailmankonferenssin valmistelukokouksessa. Hän ehdotti pohjoisen ja etelän välisen forumin perustamista. Tämä forumi toimisi eräänlaisena totuus- ja sovintokomissiona, tavoitteenaan parantaa pohjoisen ja etelän välisiä suhteita.

Edistämällä pohjoisen ja etelän yhteisten intressien löytämistä Ahtisaaren ehdottama globaali totuuskomissio voisi auttaa globaalia poliittista päätöksentekoa ja tulevaisuuden kansainvälisen järjestyksen luomista. Tuomas Forsbergin ja Teivo Teivaisen toteuttamassa projektissa tutkittiin mekanismeja, joilla voidaan parantaa dialogia ja löytää vaihtoehtoja globaalien ongelmien ratkaisemiseksi kehittämällä erilaisia malleja globaaliksi totuus- ja sovintokomissioksi.

- Sedis

Ei kommentteja: